O Korčuli

Korčula (staronjemački Kurzel, talijanski Curzola, grčki Korkyra Melaina, latinski Corcyra Nigra) je hrvatski otok na jadranskom moru pored dalmatinske obale. Razvijeno je poljodjelstvo, ribolov, brodogradnja i turizam.

insel-korcula 01

 

 

 

 

 

 

 

 

Otok pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ima površinu od 279,03 km2 (dužina 46,8 km, širina 5,3-7,8 km) i 16.000 stanovnika. Najviša brda su Klupca sa 568 m i Kom sa 508 m.[2] To je šesti najveći Jadranski otok. Klima je mediteranska (blaga); prosječna temperatura u siječnju je 9,8 °C, a u srpnju 26,9 °C. Proječne godišne padaline su 1100 mm, a otok je prekriven mediteranskom florom, ponegdje i šumom borova. Izgrađen je na dolomitima t.j. vapnencu. Jedno od najrazvijenijih polja je Blatsko polje koje je ujedno najveće.
Trajekt "Jadrolinije" primiče se Korčuli

Otok je trajektima povezan s Orebićem na poluotoku Pelješcu, te Ublima na otoku Lastovu a ljeti i s Drvenikom blizu Makarske. Trajekti drže vezu i s drugim gradovima, kao što su Dubrovnik, Split i Rijeka, a ljeti i s Italijom.

otok korcula karta

 

 

 

 

 

 Korčula ima 16.182 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2001, od čega Hrvati čine 96,8 %, a gustoča naseljenosti je 58 stanovnika na km2. Drugi je otok u Hrvatskoj po broju stanovnika, nakon Krka, koji ima 16.402 ljudi. 1991. Korčula je imala 17.038 stanovnika, od čega su Hrvati činili 92 % te drugi. Broj stanovnika 1981. bio je 18.399, a 1971. 20.237, što znači da se broj stanovnika neprestano smanjivao tijekom zadnjih desetljeća.

Naselja
Rodna kuća Marka Pola
Tri najveća mjesta na Korčuli su glavni grad Korčula, Blato u unutrašnjosti, kao i mali lučki Vela Luka na zapadu otoka. Ostala mjesta i naselja su Brna, Lumbarda, Pupnat, Kneže, Račišće, Žrnovo, Prigradica, Prižba, Grščica, Čara, Zavalatica, Babina, Smokvica.
U gradu Korčuli stoji kuća za koju se vjeruje da je u njoj rođen Marko Polo. Postoji dvojba je li rođen na Korčuli ili možda negdje drugdje.

Povijest

Otok je bio naseljen još u pretpovijesti. Najstariji nalazi su starijeg kamenog doba, u Veloj spili.
Prema legendi, otok je bio naseljen od trojanski junak Antenor u 12. stoljeću prije Krista, koji je također poznat kao osnivač grada Padove.[3] Drugi val ljudskih naseljen s bili Iliri.[4] Korčula je bila grčka kolonija zvana Korkyra Melaina, zatim ilirska i rimska zvana Corcyra Nigra, pa zatim bizantsko i naposlijetki slavensko naselje. U 10. stoljeću u sastavu je Neretvanske kneževine, zatim priznaje vlast Zahumlja, Mlečana i hrvatsko-ugarskog kralja. 8. rujna 1298. godine odvijala se blizu otoka bitka kod Korčule između flote Mletaka i Đenove.
Postoje mnoga sporenja, no izuzev nekih drugih gradova (Venecija, Istanbul), smatra se da se na Korčuli rodio Marko Polo 1254. Naime, ulica i dio grada (po postojećim zapisima koji postoje i danas) u kojem se danas nalazi tzv. kuća Marka Pola, odgovaraju prostoru koji od najranijih dana pripada upravo obitelji Polo.

Grad Korcula

Grad Korcula smješten je sjeveroistocnom kraju otoka, podignut uz njegovu razvedenu obalu. Sastoji se od starog grada na malom, ovalnom poluotoku, baroknog predgraða neposredno pod starim zidinama, te novih dijelova rasprostrtih uz obalu istoèno i zapadno od starog središta. Danas u gradu živi oko 3000 stanovnika, a najveci broj stanuje u novim cetvrtima. Grad je sjedište administrativne uprave Grada Korèule koji obuhvaca dio otoka s pet naselja, osim Korèule, Žrnovo, Pupnat, Caru i Racišce, s oko 6000 žitelja. U korculi se nalaze mnoge društvene, kulturne, gospodarske, zdravstvene organizacije i ustanove: djecji vrtic, osnovna i srednja škola (gimnazija), muzej, knjižnica, Dom zdravlja, turistièke agencije, banke, ljekarna, hoteli, brodogradilište, trgovaèke i ugostiteljske radnje i dr. Ovdje djeluju i kulturno-umjetnièka društva, koja njeguju zborno pjevanje, folklor, zatim športska društv

 
 
OSTANI POVEZAN    icon-facebook   icon-twitter   icon-youtube  


StoneHouse Certifikat for quality        Croatia Hrvatska       horizontal solution PP old

ELEGANCIJA NA OTOKU KORCULI
Intimno i romantično odmaralište na pučini, smješteno na otoku Korčuli, samo nekoliko sati od Dubrovnik, uroniti će Vas u čaroban svijet Mediterana iz snova, ponudom svijetske klase.